Fájdalmas menstruáció

A görcsös, fájdalmas menstruáció nagyon-nagyon gyakori tünet. Jelentkezhet serdülőkorban és később is, lehet a hátterében olyan betegség, aminek valóban “csak“ az egyik tünetéről van szó, de lehet önálló kórkép, még ha ebben az esetben a kellemetlenségen kívül egyéb gondot nem is fog okozni.

Fiatal lányok görcsös menstruációja a legnagyobb valószínűséggel ártalmatlan, ám néha szélsőségesen heves tünetekkel járó állapot. Hajlamosít rá valamennyire, ha valaki korán kezd menstruálni (12 éves kora előtt), vékony (20 alatti testtömegindex), dohányzik, csökkenti a kockázatot, ha valaki korán és többször szül. Papírforma szerint a serdülőkorú, fiatal lányok több mint felének vannak ilyen tünetei, általában görcsös alhasi fájdalmak formájában jelentkezik, de okozhat derékfájást, társulhat hányingerrel, hányással, hasmenéssel, fejfájással, levertséggel, szédüléssel. Szélsőséges esetben még ájulás is bekövetkezhet. Általában a menstruáció kezdete előtt néhány órával kezdődnek a tünetek és 1-3 napig tartanak. Ha kizártuk szervi betegség lehetőségét a panaszok hátterében, akkor minden bizonnyal az okozza ezeket a tüneteket, hogy megemelkedik a méhnyálkahátyában a prosztaglandinok szintje, ami egy erős méhösszehúzó szer, ennek következtében a méh izomtónusa is fokozódik és erős, kissé szabálytalan, ám gyakori görcsök jelentkeznek, ami átmeneti oxigénhiányos állapotot eredményez a méhizomzatban. Az izom oxigénellátási zavara elég fájdalmas tud lenni, gondoljunk csak egy szívinfarktusra vagy egy kiadós anaerob terhelés után érzett izomlázra. Valami hasonló történik akkor is, amikor egy primer diszmenorreás nő menstruálni kezd.

A primer (tehát kiváltó betegség nélkül jelentkező) diszmenorrea (ez a fájdalmas menstruáció elegáns neve) kezelésében az első vonalbeli választás a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) alkalmazása, mivel ezek a gyógyszerek hatékonyan csökkentik a prosztaglandintermelést és így a betegek 70-90%-ában jól csillapítják a tüneteket. Általában ibuprofen (pl. Algoflex) vagy naproxen (pl. Apranax) tartalmú tablettákat szoktunk javasolni szükség szerint, a tünetek kezdetekor indulva és onnantól 1-3 napig. Súlyosabb fájdalmak esetén el lehet kezdeni 1-2 nappal a várt menstruáció előtt. Ha ezek nem elég hatékonyak, érdemes megpróbálni a mefenaminsavat, ami annyival tud többet, hogy nemcsak a prosztaglandin termelődését akadályozza meg, hanem a már jelenlévő prosztaglandin molekulák hatását is meggátolja. (Az ibuprofen nem vényköteles, a naproxen és a mefenaminsav igen.) A NSAID-okról fontos tudni, hogy károsíthatják a gyomor-bélrendszert, ezért nem javasolt üres gyomorra beszedni és a maximális dózist se lépjük túl. (Én egyszer keményen túladagoltam őket egy idegbecsípődés kapcsán, nem csinálnám még egyszer.) Ezt vegyük komolyan, mert még gyomorvérzést is okozhatnak, viszont ha betartjuk a játékszabályokat, akkor hatékony és biztonságos gyógyszerek.

Második vonalban a hormonális fogamzásgátlók jönnek szóba (ha van fogamzásgátlási igény, akkor első vonalban is), ezek közül ugyanolyan jónak bizonyult a tabletta (ebből a szempontból mindegy, melyik, bár a négynapos szünetet biztosító változat - vagy a folyamatos szedés - hatékonyabb lehet), a NuvaRing (hüvelygyűrű) és a hormonkibocsátó spirál (akár fiatal lányoknak) is. Ha nem elég a fájdalomcsillapító és nincs ellenjavallata, akkor én fel szoktam írni a fogamzásgátlót, eddig mindig működött. Néha a szülők elég hormonfóbiások, de nem kell tőle idegenkedni, ha sokkal jobban van tőle a gyerek, mint nélküle, akkor nem hiszem, hogy erőltetni kell a tablettamentes életet. Ha nem elég önmagában a NSAID vagy a hormon, akkor természetesen lehet fájdalomcsillapítót szedni a hormonális fogamzásgátlás mellett is, de általában elég csak az egyik.

A kép forrása:  MEDICAL academic

A kép forrása: MEDICAL academic

Vannak egyéb, kiegészítő megoldások is, például különböző tornák, helyileg alkalmazott meleg, akupunktúra, relaxációs technikák vagy a mostanában sokat reklámozott TENS (bőrön keresztüli elektromos idegstimuláció) készülékek, ezekkel is lehet próbálkozni. Ebbe én általában nem szólok bele, ha valakinek működik és kényelmes, vagy éppen jobban illeszkedik a világnézetéhez, ez is jó. Szakirodalmi adatok - még ha nem is mindig túl erős evidenciák mentén - támogatják ezeket, sőt az alacsony zsírtartalmú, vegetáriánus diétát, illetve a nagyobb mennyiségű tejtermék bevitelt is (bár én ezeket nem szoktam ajánlani, mert szerintem többet ront az életminőségen, ha nem tudunk jókat enni, mint maga a diszmenorrea, de aki szeret óvatoskodni a konyhában, csinálja bátran). Szintén vannak adatok a B1- és B6-vitamin, halolaj kapszula, de még a gyömbér fogyasztása mellett is, lehet válogatni.

Jellemzően a kor előrehaladtával csökken a primer diszmenorrea gyakorisága, 30 felett már ritka. Ha valakinek később, több éven át tartó normál ciklusok után lesz görcsös a menstruációja, az általában nem primer, hanem szekunder diszmenorrea jele szokott lenni, azaz van valamilyen szervi betegség a panaszok hátterében. Ha a tünetek folyamatosan romlanak, az is inkább a másodlagos diszmenorrea irányába tereli a gyanút. A háttérben álló betegség lehet például kismedencei gyulladás vagy endometriózis (ilyen esetben általában az együttlétek is fájdalmasak, esetleg teherbeesési nehézségek is jelentkezhetnek), akár egyes miómák okozhatják (bár ez inkább ciklusfüggetlen fájdalmat és bővebb vérzést szokott okozni, már ha egyáltalán okoz fájdalmat), fejlődési rendellenesség (ezekben az esetekben viszont értelemszerűen legtöbbször a menstruáció kezdete óta fennállnak a panaszok, melyek jellege függ a rendellenesség típusától). Mind fiatal lányok, mind idősebbek esetében ki kell zárni a fájdalom mögött esetlegesen fennálló eltéréseket, erre általában elegendő a részletes anamnézis, a fizikális vizsgálat és egy ultrahang.

Ha egy fiatal lánynak görcsösek a menstruációi, akkor meg lehet próbálni a az Algoflexet (400-800 mg 6 óránként) a tünetek kezdetétől igény szerint, de ha nem javul, úgyis kell neki recept a többi gyógyszerre, akkor meg már legyen egy vizsgálata is (hasi ultrahang is végezhető fiatal lányoknál, senki nem fog egy 15 évest feleslegesen kínozni semmivel). Ha nem derül ki szervi ok és nem elég a fájdalomcsillapító (esetleg alternatív megoldásokkal kiegészítve), akkor hormonális fogamzásgátlás, ha ez sem elég, akkor a kettő együtt már általában hatékony. Ha nem, akkor megyünk tovább, de az már nagyon-nagyon ritka.