Fogamzásgátlás I. - Kombinált hormonális fogamzásgátló módszerek

Van egy mondás (vagy inkább közhely), mely szerint egy nő két dologért képes megtenni bármit a világon: az egyik, hogy ne legyen terhes, a másik, hogy terhes legyen. Ezzel nagyjából össze is foglaltuk a családtervezés lényegét.

Sokan ezt a mondást arra használják, hogy alátámasszák vele, a nők mennyire szeszélyesek, pedig az én olvasatomban ez sokkal inkább szól arról, hogy mekkora teher nehezedik a nőkre a családtervezést illetően. A fogamzásgátlás kérdése annyiban hasonlít a rákszűréshez, hogy gyakorlatilag minden nap csináljuk és ha akarom, tök egyszerű, ha akarom, akkor meg végtelenül sokat lehet róla vitatkozni.

Egy biztos, néhány kivételtől eltekintve gyakorlatilag mindenkit érint ez a kérdés. A nőket azért, mert az ő testük és jelen társadalmi berendezkedésünknek megfelelően az ő életük érintett elsősorban, a férfiakat pedig azért, mert jobb esetben érdekli őket a mellettük álló nő érzelmi és fizikai biztonsága, rosszabb esetben a véletlenségből nemzett gyermek sorsa.

Read More

Szorongáscsökkentő írás a nőgyógyásztól rettegőknek

Orvoshoz járni kevesen szeretnek, a nőgyógyászati vizsgálat pedig még az orvosi vizsgálatok között is különösen sok szorongást tud kelteni a nők egy részében. Ebben a bejegyzésben azoknak a nőknek próbálok meg segíteni, akik úgy igazán őszintén utálják, gyűlölik, rettegnek és legszívesebben soha az életben nem tennék be a lábukat egyetlen nőgyógyász rendelőjébe sem.

Read More

Amikor nem jó hír a pozitív teszt

Terhesség-megszakításról kétféle módon lehet gondolkodni. Lehet róla gondolkodni szakmailag és lehet róla gondolkodni filozófiailag. Aki nem szakmabeli, értelemszerűen filozófiai síkon fog róla gondolkodni, aki viszont a szakmában dolgozik, általában nem tudja - és nem is akarja - félretenni a világnézetét akkor sem, ha éppen húzott egy pár kesztyűt.

A szakmai része az írásnak objektív, a világnézeti része szubjektív.

Kezdjük a szakmai résszel.

Read More

Fájdalmas menstruáció

A görcsös, fájdalmas menstruáció nagyon-nagyon gyakori tünet. Jelentkezhet serdülőkorban és később is, lehet a hátterében olyan betegség, aminek valóban “csak“ az egyik tünetéről van szó, de lehet önálló kórkép, még ha ebben az esetben a kellemetlenségen kívül egyéb gondot nem is fog okozni.

Read More

HPV-oltás

Mindig azt hiszem, hogy az oltásokkal kapcsolatban már mindent elmondtunk és már senkiben nem merülhet fel semmilyen kérdés. Aztán jön egy teljesen kulturált, értelmes páciens és azt mondja, hogy ő nem adatta be a gyerekének a HPV-oltást, mert bizonytalan. Ilyenkor kénytelen vagyok megérteni, hogy soha nem lehet eleget írni az oltásokról.

Szeretem a jó történeteket, úgyhogy leírom századszorra is: a vakcina szó a latin vacca, azaz tehén szóból származik, azért ebből, mert a világ első vakcináját kifejlesztő angol orvosnak, Edward Jennernek az tűnt fel, hogy a himlővel fertőzőtt teheneket fejő nők nem fertőződnek meg a betegséggel. Innen jött a gondolat, hogy valahogy bele kellene oltani egészséges emberekbe a betegséget olyan, biztonságos módon, ami védetté tesz, de nem betegít meg. Persze nem ő volt az első, akinek ez eszébe jutott, több ezer éve is voltak rá próbálkozások, hogy fertőző váladékot dörzsöljenek például sebekbe. Az orvostudomány egyik legnagyobb eredménye, hogy Jenner hatékony és biztonságos vakcinájának köszönhetően 1979 óta már egyáltalán nem létezik a korábban járványokat, halált, vakságot okozó fekete himlő nevű betegség. Szerintem már ez is elég meggyőző, de nézzük tovább.

Read More

Rákszűrés III. - Szómagyarázat

CIN, L-SIL, H-SIL, ASC-US, ASC-H, AGC, AGC-NOS

Ezekkel a betűkombinációkkal a rákszűrés leletén találkozhatunk.

A rákszűrés legtöbbször negatív. Akkor az van beikszelve, hogy negatív, eddig könnyű.

A méhnyakrák és a negatív lelet között van a többi, furcsa betűkombinációval jelzett állapot, ami nem is negatív, de nem is rák. Ezek a rákmegelőző állapotok. 

Read More

Rákszűrés II. - Anatómia

Alapszintű anatómia nélkül nehéz megérteni ezt az egész történetet a rákszűrésről. Induljunk tehát el a hüvelytől, ezt általában szokták tudni az emberek, hogy hol van. A hüvely tetején van a méh. Bár nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de időnként előfordul, hogy berohan valaki a rendelőbe azzal, hogy talált valamit a hüvelyében, ami általában a méhe szokott lenni. Megragadom most az alkalmat és szólok, hogy ha valaki keresi, meg tudja találni a méhét a hüvely tetején, de ne ijedjen meg tőle, az normális, hogy ott van. Valami félgömb alakú, kemény izének szokták leírni, tényleg olyan. Na visszatérve az anatómiához: a méhnek két része van, a méhtest és a méhnyak. A méhtest van felül, a méhnyak alul, a méhnyak alsó része beleér a hüvelybe, annak a felső határát képezi, ezt hívják úgy, hogy portio és ezt piszkáljuk rákszűréskor.

Read More

Rákszűrés I. - Kit, mikor, hogyan szűrjünk?

Rákszűrésről írni egyszerre nagyon könnyű és nagyon nehéz feladat. Könnyű, mert ezt csináljuk talán a legtöbbször és alapvetően nem egy bonyolult dolog. Nehéz, mert a szűrés pontos módjának, idejének, a szűrendő célcsoport meghatározásának tekintetében eltérő véleményekkel, protokollokkal, irányelvekkel találkozhatunk és azt, hogy melyik országban milyen protokoll szerint - és egyáltalán kik - szűrnek, azt millió dolog befolyosolja. Ezek az okok részben szakmaiak, részben financiálisak, részben infrastrukturálisak, sőt akár még kultúrafüggők is lehetnek.

Read More

HPV

A HPV a humán papillómavírus rövidítése. Humán: emberi. Papillóma: szemölcsszerű növedék. Vírus: örökítőanyag fehérjeburokban, amelynek nincs önálló anyagcseréje. Pontosabban megfogalmazva ekkor éppen virion, ha meg benne van a sejtben, akkor vírus, de ezt össze-vissza használják és nincs is nagy jelentősége. Azt tudja tehát, hogy ha bekerül egy fogékony sejtbe, akkor annak megváltoztatja a működését és - részben - a saját szolgálatába állítja, sokszorosítja magát.

Read More