A végzet hatalma (Royal Opera House)

Viszonylag unortodox gondolat egy napsütéses augusztusi hosszúhétvégén délután kettőtől hatig egy sötét moziteremben ülni és operát hallgatni, át is futott az agyamon, hogy miért nem inkább napozni megyek. Tovább fokozta a helyzet furcsaságát, hogy amikor meghalt a szoprán és véget ért az opera, verőfényes napsütésre léptem ki a kapun. Szokatlan.

Nagyon szeretem a budapesti operát, de be kell látnunk, hogy jelen állás szerint nem tudunk egy súlycsoportba kerülni a világ vezető operaházaival, elsősorban talán anyagi okokból. Nem tudjuk megfizetni a legjobbakat és nemcsak Netrebkót vagy Kaufmannt értem ezalatt, hanem a táncosokat, a rendezőt, a látványtervezőt, a mellékszereplőket, az állandó stábot, senkit.

puskin.jpg

Szívesen mondanám, hogy Magyarországhoz köt az élmény, de sajnos be kell vallanom, hogy életem eddigi legjobb operaélménye egyértelműen New York volt azzal együtt, hogy a közönség meglepett és nem pozitív értelemben. Budapesten pedig egyre inkább leteszem a szavazatomat a mozitermekben vetített előadások mellett. Persze, értem én, hogy ez felvétel, de nem vagyok benne biztos, hogy az élő budapesti opera minden esetben sokkal többet ad, mint egy felvétel a MET-ből vagy Londonból. Nagyon jó minőségűek ezek a felvételek és nem kérdés, hogy az ember jól lát és hall, kényelmesen ül, elfér a lába és sajnos az az igazság, hogy jellemzően maguknak az előadásoknak a minősége is elég messze van attól, amit itthon lehet látni.

A Royal Opera House-ban még áprilisban ment le az az előadás, amit tegnap vetített a Puskin mozi. Nem láttam még egyben az egész operát és teljesen el is vitt magával, egyrészt szeretem ezt a zenét, a nyitány például az egyik kedvenc nyitányom, másrészt imádtam a látványt és a rendezést. Végig úgy éreztem, hogy az egész előadás az első pillanattól az utolsóig 100%-os, még abba sem lehetett belekötni, hogy Leonora blúzának színe ne illene tökéletesen a díszlethez. A szereposztás meg önmagáért beszél, nagyon jó kis délután volt.

Nem hiszem, hogy nagyon kell ezt még ragoznom, inkább vegyetek jegyeket még ma!