A képlet

Barabási Albert-László fizikus és én elfogult vagyok a fizikusokkal kapcsolatban. Én legalábbis nem láttam még olyan fizikust, aki ne világosan, strukturáltan, következetesen és (ön)kritkusan gondolkodott volna, én pedig ezeket a képességeket külön-külön is nagyra tartom. Barabási jó ideje adatokkal és hálózatokkal foglalkozik, mely napjaink egyik (ha nem a) legfontosabb tudománya. Fontos, mert egyre inkább úgy érzem, hogy nem értjük a minket állandóan körülvevő folymatokat és ez frusztráló. Véleményünk persze általában van ezekről a folyamatokról, legyenek ezek társadalmi, gazdasági, politikai vagy akármilyen folyamatok, de úgy tűnik, inkább ideológiai útvesztőkben bolyongunk ahelyett, hogy valós érvek mentén konstruktív vitatákat folytatnánk.

A képlet zseniális könyv, ha rajtam múlna, most azonnal kötelező olvasmánnyá tenném elsősorban gimnazisták számára. Azon túl, hogy Barabási jó stílusban, világosan, követhetően, szórakoztatóan ír, oldalról oldalra magyarázza el azokat a szabályszerűségeket, amelyek mindannyiunk boldogulását és a világban történő eseményekhez való viszonyulását alapjaiban befolyásolják. Én legalábbis egy csomó “igazságtalanságot“ értettem meg a könyvet olvasva, számos sejtésem, megérzésem nyert igazolást, elég sok meglepetés ért és néha igencsak mosolyognom kellett. Mozgalmas, sűrű könyv izgalmasabbnál izgalmasabb kérdésekkel és hol megnyugtató, hol további kérdéseket provokáló, kevésbé megnyugtató válaszokkal. Szó esik benne Rosa Parksról, Tiger Woodsról, Jean-Michel Basquiatról, de még Albert Einsteinről is, a borversenyekről, a produktivitásunkról, a magukat mórikáló zongoristákról, de akár még vizsgatippeket is nyerhetünk.

Akármilyen hangulatban álltam neki olvasni a könyvet, tíz percen belül garantáltan mániássá váltam tőle és azonnal hálózatkutató akartam lenni, mindenkinek el akartam mondani, hogy mit olvastam és sokaknak el is mondtam. Remélem, kedvet kapta(to)k hozzá.

keplet.jpg